Participerende observaties bijna afgerond

Fase 3 is in februari dit jaar begonnen met participerende observatie op de vier plekken: bij ’t Noaberhuus in Dalfsen, bij de Ontmoeting in Zwartsluis, Moestuin de Slinger in Steenwijk en de Klooienbergboerderij in Zwolle.

Alle observaties bevinden zich inmiddels in de afrondende fase en we zijn gestart met de analyse hiervan. Eerste resultaten zijn dat dat buurtbewoners met en zonder beperking deze plekken niet bezoeken voor één-op-één-contact maar omdat ze de plek, de sfeer en de mensen fijn en vertrouwd vinden. We noemen dit collectieve wederkerigheid.

Buurtbewoner Brenda: ‘Ik kom elke keer als er wat te eten is, ik bedoel: ik sla niet gauw over. Eens in de maand kom ik ook naar de brunch op zondag. Ik woon in de buurt, op loopafstand. Ik vind het hier heel gezellig, er wordt me niks opgedrongen. Iedereen is heel beleefd. Je hebt een heel leuke band met elkaar. Niet speciaal met iemand, het maakt mij niet uit naast wie ik zit.’

De planning is om voor de zomer de afgenomen interviews en observaties te analyseren en eind dit jaar is er een totaalbeeld.